Знаете ли, че

Мием ли правилно ръцете си?

11.04.2016

Търкането на ръцете със сапун 20 секунди съвсем не е достатъчно, за да бъдат премахнати бактериите. Спред британски лекари най-ефикасната техника е от шест стъпки, която изисква и 25% повече време, съобщава "Мейл он сънди", цитиран от БТА.  

Методът с шест стъпки за миене на ръцете се препоръчва от Световната здравна организация. При него ръцете първо се намокрят, след това се насапунисват и започва търкането. Първо се търкат дланите с изпънати прибрани пръсти, след това дланта на едната ръка преминава върху гърба на другата, като междувременно се търка между пръстите.

Третият етап е длан в длан, като пръстите влизат един между друг. При четвъртия етап пръстите се свиват, хващат се дланите и се търкат. След това хубаво с едната ръка се разтърква целия палец на другата. Накрая дланите добре се измиват с пръстите на другата ръка.

Учените от Каледонския университет в Шотландия са определили, че това е най-ефикасния метод, като са наблюдавали 42 лекари и 78 медицински сестри как мият ръцете си след работа с пациенти. Те са използвали сапун на алкохолна основа и са ги изследвали колко бактерии остават по кожата им.

Назад