Знаете ли, че

Как ароматите влияят на Вашето благосъстояние

12.01.2017

Хубавите аромати, които ни заобикалят ни помагат да се чувстваме комфортно, да сме щастливи и карат умовете ни да реагират и влияят на нашето благосъстояние! 

Нашето обоняние е тясно свързано с емоционалния "отдел" на мозъка - лек полъх на аромат може да бъде спусъка за всякакъв вид емоции.

Аромата е в унисон с минали преживявания. Миризмата на дъжд  може да ни накара да си спомнят за определен момент така както и мириса на тропически напитка може да ви върна към минало екзотично приключение.

Освен спомени обаче, специфичните аромати могат да направят чудеса за нашето благосъстояние и могат да подобрят нашите нива на комфорт и дорида повлияят на здравето ни.

Така че, осигурете си приятни аромати и новата година ще бъде по-приятна и успешна за Вас!

 

Лавандула | може да помогне на съня.

Лавандулата е аромат за релаксация – помага да успокои ума и тялото. Едно проучване установява, че тя може дори да помогне за лечение на безсъние при учениците. Изследване на 42 колежа установи, че аромата помага при проблеми със съня и депресията.

 

 

Канела | помага за изостряне на ума

Искате ли да увеличите активността на мозъка си?Просто осигурете аромат на канела във вашата работна среда или дом. Някои изследвания показват, че спортистите, на които им е осигурен аромат на канела имат подобрение в когнитивните функции, паметта и нивата на концентрация.

 

Цитрус| може да увеличи нивата на енергия

Лимоните и портокалите са добре известни със своето голямо съдържание на витамин С! Аромата на цитрусови плодове може да увеличи нивата на енергия и бодрост.

 

 

 

Ванилия | може да подобри настроението ви

Най-красивите празници са с аромат на ванилия! Аромата на ванилия подобрява настроението! Установено е, че аромата на ванилия повишава чувството на радост и спокойствие.

 

 

Мента | може да помогне за концентрацията

Едно проучване на Wheeling Jesuit University установи, че миризмата на мента може да допринесе за по-добра когнитивна издръжливост, мотивация и да спомогне за благосъстоянието на ума.

 

 

 

Ябълки | може да намали последиците от мигрената

Може ли този плод наистина да потвърди поговорката "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен"? Аромата на ябълка спомага за намаляване на последиците от мигрена. Едно изследване показва, че хората, които харесвати са заобиколени от ароматана ябълка осезаемо намаляват симптомите на главоболие, както и мигрена. Така че, как да не обичате ябълки ?!

 

Следващия път, когато искате да подобрите благосъстоянието си или просто искате да се почувствате по-щастливии и здрави, може би трябва да помислите за ароматите в заобикалящата ви среда.

Разгледайте ароматите, които предлага Сканклийн тук:

http://www.skantek.bg/category/1/aromatizatori.html

 

 

Назад