Количка

Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Почистване с професионални почистващи препарати - какво трябва да знаем

Почистване с професионални почистващи препарати - какво трябва да знаем
Скала за киселинност на продуктите
 
 
Скалата за киселинност на продуктите е от PH  0 до 14. Най - киселинните са с PH 0, а алкалните с PH 14.В средата на скалата с показател PH 7 са киселинно-неутралните продукти.  Тe могат да се използват без предпазни средства за разлика от останалите. Киселинното съдържание на продукта е отбелязано със стрелка върху всяка опаковка. Силно алкални/киселинни препарати задължително се тестват предварително върху повърхността, която ще се третира. По правило естественият камък, варовик, порести структури са чувствителни на киселини. Пластмасови и изкуствени материи - чувствителни на алкални препарати. За качеството на почистването е важно също и твърдостта на водата. По-твърдата вода съдържа котлен камък, който се почиства с киселинни препарати. Твърдостта на водата следва да се установи като се потърси информация от ВиК за района.
 
 

            

 

                    

                

 

Преди ползването на препаратите, основно правило е предварително да се тестват повърхностите, за да не бъдат повредени от тях. 
Особено важно е в преценката на препарата да се определи дали същият е необходим  за основно (при силно замърсяване), поддържащо (периодично) или рутинно (ежедневно) почистване.
Основната разлика между професионалните и домакинските препарати е, че първите са силно концентрирани. За получаването на готов разтвор, първите се разреждат с вода в съотношение посочено на опаковката. За по-голяма прецизност следва да се ползват мерителни или дозиращи устройства. Стойността на получения готов разтвор за 1 литър, следва да се сравнява с цената на препарата за битови нужди.
 
Съвети: 
 
  • Колкото е по-мека водата, толкова по-бавно се отмива препарата
  • Колкото е по-твърда водата толкова повече препарат се ползва
  • Винаги преди почистване с микрофибърна кърпа тя трябва да е неколкократно изпрана, за да са премахнати производствените химикали и остатъчни власинки. Никога микрофибърната кърпа не трябва да се пере с омекотител.
  • Винаги да се ползва само една кърпа за един вид повърхност със само един препарат
  • Винаги кърпата, която се ползва трябва да е леко влажна, с изключение при почистването на стъкло – там кърпата трябва да е суха.
  • Винаги препарата се пръска върху кърпата, а не директно върху повърхността
  • За почистване на мрамор никога не се използват киселинни препарати
  • Гранита е устойчив на киселини
  • Тест за устойчивост на пода, ако не можем да разпознаем материала – капва се една капка киселинен препарат. Ако пода е чувствителен ще се получи пяна, която веднага трябва да се избърше с микрофибърна кърпа.Ако не се получи пяна – пода е устойчив на киселинни препарати.
  • Неутрален препарат за ежедневно почистване – не може да бъде използван в индустрия, защото мастните натрупвания няма да могат да се премахнат
  • Алкален почистващ препарат – основно се използва в индустрия
  • Основно почистване – винаги първо се почиства с  алкален препарат, след което се изплаква с вода. После се измива с киселинен препарат и пак се изплаква с вода. Ежедневното почистване е с неутрален препарат.
  • 99% алкохола унищожава запечатката
  • Почистващите препарати на алкохолна основа са за почистване основно през зимата.
  • Запечатване на подове – запечатват се синтетични или мраморни подове
 
  • Стъпки при запечатване на под
  1. Stripping – премахване на стара запечатка или тежки замърсявания
  2. Impregnation – импрегниране на пода. Импрегнирането се прави един единствен път, за предпазване на повърхността от проникване на течности. Импрегнирането е задължително за циментови и индустриални подове.
  3. Coating – полагане на новата запечатка за предпазване на пода. Запечатката обикновена придава лъскавост, но има такава с матиращ ефект. Трябва да се подменя на определен период от време в зависимост от натовареността на пода.
 
  • Когато е нужда дезинфекция – първо повърхността се почиства, а после се дезинфекцира
  • По правило всички дезинфектанти са непенливи. Изключение е Orosept SC. Аромата на препарата не се пренася в храната
 
Ако имате нужда от допълнителна консултация или посещение за консултация във вашия обект,
не се колебайте да се свържете с нас на 0700 20 203 
 
 
 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари