Количка

Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Хигиена в търговските обекти - цветово кодиране на инструментите за почистване от Vikan

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%
          
 
Търговските обекти за хранителни стоки са изправени пред много предизвикателства, свързани с хигиената и безопасност на храните всеки ден, включително:
 
 • Поддържане на обща хигиена на магазина
 • Хигиена в помещенията за клиенти, например санитарни помещения, ресторанти
 • Хигиена на храните -  безопасност и качество на храните

Днес в резултат на пандемията Covid-19, мениджърите на тези обекти са  изправени пред допълнителни предизвикателства, свързани със здравето и безопасността на служителите и клиентите. Поддържането на чист и подреден магазин помага и за безопасното съхранение на храните и  оставя добро впечатление на клиентите. Програмата за почистване на обектите е препоръчително да съдържа:
 
 • Редовно почистване на стени, подове, арматура и фитинги
 • План за „аварийни” ситуации на почистване
 • Почистване на точките на докосване
 
Почистването е процес, който не просто включва използването на препарати. Процесът на почистване е комбинация факторите: Температура; Действие; Препарати; и Време (TACT).
Почистващите инструменти на Vikan са специализирани в частта „действие“ на този процес, и в помощта на подбиране на правилните инструменти за премахване на мръсотия и отломки.

 
При  „действието - почистване“ трябва да включва най-малко 4 стъпки:
 
 • Измиване
 • Изплакване
 • Изсушаване
 • Дезинфекция

В резултат на пандемията Covid-19, бизнесът носи отговорност да гарантира здравето и безопасността както на персонала, така и на клиентите.
Рутинна обща хигиена и хигиена на клиентските зони трябва да бъдат подобрени чрез повече редовно почистване и дезинфекция на често докосвани повърхности, като дръжки на врати, кранове, маси и столове, дръжки за кошници и колички, и т.н.

Много магазини вече са инсталирали екрани за защита на персонала от инфекциозни капчици и аерозоли. Те задължително ще трябва да бъдат редовно почиствани и дезинфекцирани.
Vikan осигурява подкрепа за безопасността на храните в сектор търговия всеки ден. Vikan помага за развитието на цялостен подход към управление на безопасността на храните, обхващащо:
 
 • Цветово кодиране
 • Съответствие за контакт с храни
 • Почистване, поддръжка и съхранение на инструменти
 
Цветово кодиране за по-голяма безопасност на храните

За осигуряване безопасността на храните може да се използва цветово кодиране на отделните зони, което свежда до минимум риска от кръстосано замърсяване от микроорганизми, остатъци от храна, алергени, химикали и чужди тела.

Съвети и трикове

Не усложнявайте. Системите за цветово кодиране работят най-добре когато се поддържат прости. Опитайте се да ограничите своя план за цветово кодиране до възможно най-малко цветове. Използвайте контрастни цветове. Помислете за цвета на вашия хранителен продукт и изберете контрастен цвят за инструментите за почистване. Това улеснява забелязването на всеки инструменти или фрагменти, които се озовават в хранителен продукт.
Уверете се, че вашите прибори се съхраняват в същата област, където се използват, и използвайте съвпадащи цветно кодирани решения за съхранение на инструментите за почистване – стени, табла за съхранение или стенни скоби.
 
План за разработване на цветово кодиране: стъпка по стъпка

1. Идентифицирайте опасностите - Започнете своето цветово кодиране като идентифицирате всички опасности за безопасността на храните (напр. алергени, микроорганизми, чужди тела и др.), свързани с конкретния процес и/или зона (например вашата пекарна, деликатеси, рибен плот и т.н.) и помислете как могат да бъдат контролирани

2. Изберете своята стратегия- Изберете най-подходящата цветово кодирана стратегия за сегрегация за конкретен процес и/или в рамките на зона във вашия магазин. Това ще варира в зависимост от вида на храната, която произвеждате/обработвате, вашите производствени процеси и съответните закони и изисквания за съответствие.
Често използвани стратегии са:
 
 • Цветово кодиране при употреба
 • Цветово кодиране чрез процес
 • Цветово кодиране по зони
 
3. Подгответе своя план за цветово кодиране - Vikan  произвеждат пълна гама от почистващи инструменти и прибори в разнообразие на цветове
 
Ресторант за клиенти / Оранжева зона

През целия ден, много хора използват ресторантите в търговските обекти. Почистването и дезинфекцията са от ключово значение за осигуряване на безопасността и доверието на вашите клиенти и персонал. Редовно почистване на повърхности като маси, столове, плотове и подове трябва да бъдат приоритет.
 
Санитарни помещения, Тоалетна, WC / Сива зона
 
Чистите тоалетни изпращат мощен сигнал за отдадеността на вашия магазин към хигиената. Всички области, включително тоалетните, трябва отговарят на високите стандарти на чистота, което осигурява на клиента увереност, че приемате хигиена сериозно.
 
Пекарна / Зелена зона
 
Зоната на пекарната изисква много специфични инструменти за почистване и обработка на храни. При печене, дейността е комбинирана в мокра и суха работната зона и подходящите инструменти за почистване улесняват работата на служителите. Освен това алергените трябва винаги да бъдат под контрол. Големият асортимент на Vikan ще Ви помогне.
 
Деликатеси / Червена зона

Отделът за деликатеси трябва винаги да бъде чист и  да изглежда привлекателно. Критична за хигиената зона, сервираща готова за консумация продукти, при които се контролира кръстосаното замърсяване е от съществено значение.
Всички повърхности в тази зона трябва да бъдат запазени стриктно чисти и използваните инструменти за почистване е необходимо да бъдат предназначени за използване в тази област, за да се сведе до минимум риска от микробно кръстосано замърсяване.
 
Месарница / Жълта зона

Цветово кодиране и хигиенично проектирани инструментите за почистване са от съществено значение при мокра среда като касапницата. Оборудването за рязане и обработка на месо може много трудно се почиства след употреба без правилните инструменти за почистване. Важно е използваните инструменти да са подходящи.

Риба / Синя зона

Значението на хигиената в зоната за приготвяне на риба е значителна. Влажна среда като тази може лесно да стане опасна за служителите и клиенти, ако не се използва правилното оборудване. Съхранението на почистващите инструменти е от съществено значение в тази област, тъй като много често е най-видимата и открита зона за клиентите.
 
Склад, паркинг и Почистване на превозни средства / Черна зона
 
Чистият склад изгражда във вашите служители и одитори доверие. Съставките и готовите продукти трябва да се съхраняват в чиста среда, което се улеснява от стабилен, ежедневен режим на почистване, подкрепен и поддържан с правилни инструменти за почистване.
Доброто качество на оборудването за почистване гарантира първото впечатление е много често това е правилното впечатление.Тъй като доставките до дома стават все по – популярни, чистотата на превозните средства за доставка днес са с  висок приоритет. Почистващите инструменти Vikan предоставят широка гама от продукти, за да поддържате автомобилите си чисти и спретнати
 
Готови за работа / Бяла зона

Готови за консумиране храни представят най-висок риск за потребителите. Зоните за подготовка трябва да бъдат почистени ефективно между смяната на продукта с подходящо цветно кодирани инструменти. Независимо колко трудно се почиства – не може да се пренебрегне, поради опасност за общественото здраве.
 
Поддръжка и съхранение

За лесно и правилно поддържане на вашите инструменти и прибори за почистване следвайте тези прости насоки:
 
 • Редовно проверявайте за повреди, износване  и заменете според случая и оценката на риска
 • Създаване на описания/изображения и правила за това, което е приемливо и което не е. Постарайте се да обучите персонала.
 • Съхранявайте записи за инспекция на приборите и замяната им, необходими и в помощ при одит/ проверка 
 • Избягвайте импровизирани ремонти на повредени инструменти, тъй като това ще увеличи риска от замърсяване на продукта
 • Съхранявайте приборите по подходящ начин (т.е. върху цветно кодирани стенни скоби или табла на стени), за да се сведе до минимум риск от повреда и кръстосано замърсяване
 • Всяка зона/област трябва да има валидирано почистване и инструкции за дезинфекция и почистване на инструменти и прибори

Наредбите изискват инструменти и прибори, използвани за обработка на храни и напитки да са направени от материали, съвместими с контакт с храни, чрез които не могат да прехвърлят нежелани вещества в продуктите, които обработвате. 
 
Пластмасови предмети, използвани по този начин в рамките на ЕС трябва да отговарят на
следните разпоредби:
 
 • (ЕО) 1935/2004 относно материали, които са в контакт с храни
 • (ЕО) 2023/2006 относно добрата производствена практика за материали за контакт с храни
 • (ЕС) 10/2011 относно пластмасови материали, контактуващи с храни

Артикулите, които отговарят на тези разпоредби в ЕС, са маркирани със символа „Чаша и вилица“ (на етикета на продукта или гравиран/отлят върху самия продукт).
Много инструменти и прибори за почистване на Vikan за работа с  храни отговарят на изискванията за контакт от ЕС и също така отговарят на изискванията в САЩ
 
Може да разгледате продуктите от ръководство на Vikan ТУК
 
 
Ако имате нужда от допълнителна консултация или посещение за консултация във вашия обект,
не се колебайте да се свържете с нас на 0700 20 203 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари