Количка

Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Как правилно да дезинфекцираме ръцете и повърхностите

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%
Днес дезинфекцията на ръце и повърхности е част от ежедневните ни задължения.
Преди епидемичната обстановка, с дезинфекцията на ръце и повърхности бяха запознати повече само медицинските сестри в болниците и бавачките в детските градини, но днес всеки трябва да може да дезинфекцира собствения си дом.Миризмата на алкохол или белина сама по себе си не гарантира, че ръцете, предметите и пода в апартамента не носят вируса.
 
Как да бъдем сигурни, че вирусите и бактериите наистина са убити?
 
Ето някои основни правила за дезинфекция на кожата на ръцете:
В ежедневието ни има два основни почистващи продукта за ръце: сапун и дезинфектант - антисептици (гелове, мокри кърпички и др.). В сапуна за ръце няма съставки, убиващи вируси. Това, което може да направи антибактериалния сапун, е да убие бактериите, а обикновения сапун премахва мръсотията и мъртвите частици от кожата заедно с бактериите, оставяйки вирусите живи.
Задачата на правилния дезинфектант за ръце - антисептик е да убива вирусите.
 
Ето защо е най-добре да се използват и двата почистващи препарати едно след друго - измийте ръцете си със сапун и след това ги третирайте с дезинфектант.
 
Как да дезинфекцираме ръцете на детето
 
Трудно е малко дете осъзнато да не докосва лицето си и да не слага всичко в устата си, от чужди играчки до изоставена близалка. Ето защо е много важно да му се обяснява как правилно да спазва правилата за хигиена. От друга страна, не е много добре да се третират детските ръце твърде често с дезинфектанти на алкохолна основа и продукти, съдържащи QAC – кватернерни амониеви съединения.
 
За да защитите децата е добре да следват две прости правила:
 
 • Ограничете контакта с потенциално замърсени повърхности
 • Когато посещавате обществени места, спазвайте социална дистанция
 • Обяснете на детето, че не трябва да докосва очите, носа и устата си, да слага пръсти в устата си
 • Научете децата да си мият ръцете след игра, след ходене до тоалетната и преди хранене
 • Научете детето да мие ръцете си правилно  - поне 30 секунди, с много пяна, като измива старателно всеки пръст
 • Дезинфектантът за ръце може да се използва за бърза и ефективна дезинфекция. Използва се след измиване на ръцете, а също и при невъзможност за измиване
 
Дезинфектантът за ръце - гел има редица предимства пред другите хигиенни продукти:
 
 • Остава на повърхността на кожата по-дълго от спрей или други антисептици. А това означава, че активните му компоненти също се задържат по-дълго, предпазвайки кожата.
 • Правилният гел съдържа алкохол, който убива 99,99% от бактериите, гъбичките и вирусите
 • Гелът не изсушава кожата, тъй като съдържа хидратиращи съставки
 
При малки деца, обаче е по-добре да намажете кожата на ръцете с овлажняващ омекотяващ крем, независимо, че дезинфектантът съдържа хидратиращи съставки. Детската кожа е много по-чувствителна към всякакви препарати.
 
Как да дезинфекцираме апартамента и детските играчки
 
Вирусът COVID-19 живее повече от четиридесет и осем часа върху различни повърхности: линолеум, стъкло, пластмаса и др. Тоест върху всички материали, открити у дома.
Въпреки това, вирусът може да се убие за няколко секунди с подходящите препарати – дезинфектанти за повърхности. Съветите за домашна дезинфекция включват третиране на повърхности с дезинфектанти, проектирани специално за обработка на помещения, мебели, предмети от бита и др. Препарати, подходящи за дезинфекция на играчки и други предмети, използвани от деца – с разрешително от МЗ
Тези дезинфектанти са създадени, за да улеснят ежедневието ни. Не е нужно сами да смесвате антисептика по рецепта от интернет.
 
Как да дезинфекцираме продуктите от магазина?
 
Ако искате да играете на сигурно, просто спазвайте обичайните хигиенни правила:
 • Измийте опаковките със сапун или избършете с влажни кърпички на спиртна основа
 • Измийте плодовете и зеленчуците със сапун
Можете да разгледате нашите предложения за дезинфекция на ръце и повърхности, на световноизвестни марки и препарати с одобрение от МЗ:

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари